luni, 12 ianuarie 2009

Nishinomiya Festival



Continuand seria festivalurilor din oras, voi descrie pe scurt etapele unei ceremonii la care am avut ocazia sa particip in toamna.


Festivalul a inceput pe 21 sept cu "Yoimia Festival", pe 22 sept avand loc "Example Festival" iar in ultima zi, scoaterea zeului afara din templu in altarul portabil, mikoshi si oferirea ofrandelor.


La invitatia Asociatiei Strainilor din Nishinomiya, alaturi de alti straini, am avut onoarea de-a purta mikoshi in timpul ceremoniei.


Ceremonia a inceput la ora 10 cu ritualul de purificare a participantilor, invocarea zeului si aducerea ofrandelor. A urmat apoi invitarea zeului in altarul portabil. Dupa rugaciuni si mantre invocate, zeul este scos din templu intr-un altar provizoriu. Ferit de privirile celor din jur este pus in altarul portabil. Altarele sunt purtate pe umeri pana la iesirea din templu, dupa care sunt puse intr-o masina, noi urmand a ne deplasa cu un autocar.




Toata ceremonia se muta pe plaja din cartierul Koroen. Aici se reiau rugaciunile. Preotii templului urmati de oficialitatile orasului, trec prin fata altarului unde se afla zeul, oferindu-i cate o crenguta de sasaki. Ceremonia de pe plaja se incheie cu un dans kagura, adus ca o ultima ofranda.
Se aduc multumiri celor care au adus daruri, iar edilii orasului iau cuvantul.


Dupa o scurta pauza de masa ne indreptam catre zona Yotto Harbor, unde tot alaiul este urcat in barcute sau vaporase si incepe plimbarea zeului pe mare. Ajunsi in larg, privelistea este fascinanta. Inconjurati de samurai viteji, printese de la curte parca desprinse din "Povestile lui Genji" suntem purtati de valuri in lumea misterioasa a Japoniei ancestrale. Dupa vreo ora revenim la tarm, urmand a ne intoarce la templu.


Ajunsi la templu, incepe din nou ritualul. De aceasta data zeul este condus in templu. Aceleasi rugaciuni, aceleasi oficialitati trec prin fata altarului in care se afla zeul, aducandu-i multumiri.
Seara s-a incheiat cu o petrecere oferita participantilor. In timp ce femei imbracate in kimonouri sobre nu mai dovedeau cu adusul bunatatilor la masa, pe scena sunt invitati cei care s-au ocupat de organizare.


6 comentarii:

  1. excelenta descriere. esti un cronicar al taramurilor de departe.

    RăspundețiȘtergere
  2. July ,, japan
    Simona , felicitari multe din partea mea , blogul tau arata super de bine ,, Gambate , Gambate mai departe .

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc July! Te mai astep pe aici!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Simona!

    Sunt pasionata de traditiile si obiceiurile japoneze. Multumesc pentru articol, astept si altele despre evenimentele din zona in care locuiesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Muza-chan! Te mai astept si cu alta ocazie!:)

    RăspundețiȘtergere