Fenomen apărut la iniţiativa castei samurailor, ritualul intermedierii căsătoriilor, miai, pare să fie un subiect de domeniul trecutului .Dar iată că lucrurile nu stau chiar aşa, şi la o privire mai atentă vom vedea de ce.
Dacă în trecut, căsătoria avea drept scop, perpetuarea familiei prin descendenţi, în ziua de azi, prinşi în vâltoarea activităţilor cotidiene, japonezii se căsătoresc la vârste înaintate sau chiar deloc. Aşadar, în ciuda altei înfăţişări, am putea spune de suprafaţă, stăruie încă în conştiinţa japonezului pilda vechilor obiceiuri.
Astfel, la vremuri noi, metode noi, nakodo-ul de altă dată (persoană care era desemnată de părinţi să intermedieze căsătoria dintre tineri) a fost înlocuit cu o agenţie matrimonială adaptată stilului japonez.
În fiecare an, în luna aprilie, în centrul celei mai dens populate metropole din lume, are loc întâlnirea părinţilor care sunt în căutarea partenerului de viaţă pentru odrasla lor. Adunaţi în Casa Tineretului din cartierul Shinjuku, fiecare părinte intră în vorbă cu ceilalţi părinţi, încercând fiecare să-şi prezinte cât mai bine “progeniturile”.
O femeie trecută de mult de prima tinereţe, se plânge că fiul ei munceşte din zori şi până-n noapte şi nu are timp nici măcar să-şi facă cumpărăturile darămite să-şi caute nevastă. Grijulie ca orice mamă, aceasta consideră că este de datoria ei să facă ceva ca să-şi ajute odorul. Altă mamă, spune despre fata ei, că are la firmă doar persoane în vârstă, iar şansele ca să-şi găsească singură pe cineva potrivit sunt destul de slabe.
La astfel de întâlniri, participă multă lume, dar nu toţi reuşesc să încheie vreo “afacere”. Sunt persoane care participă an de an, până le surâde norocul. Un astfel de caz este şi al lui Taka, inginer trecut de 30 de ani, ai cărui părinţi sunt la a treia încercare de a-l aşeza la casa lui. Anul acesta, inainte de-a porni în această călătorie, tocmai din îndepărtatul Hokkaido, au convocat consiliul de familie pentru a discuta despre problema care nu mai suferă amânare.
Conform unui articol apărut în ziarul “Nihon keizai shinbun” (Aprilie 2004) de la deschiderea acestor întruniri în 1991 şi până în 1994, din 1150 de persoane înscrise, doar 20 de cupluri şi-au unit destinele.
Într-o ţară cu o rată a natalităţii în continuă scădere şi cu o creştere a persoanelor celibatare, responsabilii cu politica planificării familiale au toate motivele de îngrijorare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu