sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Rangaku (studii occidentale)

Cartier rezidential in Nishinomiya, Najio era in trecut doar un satulet micut de munte, unde locuitorii se ocupau cu fabricarea hartiei. Avand o inclinatie deosebita catre studiu, satenii au descoperit secretul unei hartii rezistente, prin adaugare de pamant in compozitia din care se facea hartia. Aceasta hartie a devenit renumita, fiind recunoscuta pretutindeni ca hartie de Najio.

La sfarsitul perioadei Edo(1603-1868) atentia satenilor este atrasa de medicina occidentala- Rangaku. In acea perioada, medicina olandeza era reprezentativa medicinei occidentale. Olanda ajutase Japonia in progresul stiintei, aducand un sprijin considerabil in medicina si fizica. Lasand in umbra medicina chinezeasca, locuitorii satului Najio isi indreapta atentia asupra medicinei occidentale.
Fiind destinata doar elitei japoneze, Okugawa Hyakki este unul dintre norocosii care au avut ocazia sa studieze la Academia de Studii Occidentale din Najio (Rangaku). Lucrand la inceput in fabrica de hartie, Okugawa este atras de studiul stiintelor moderne. El studiaza medicina olandeza in Osaka, de la eminentul profesor Naka Ten'yu. Dupa terminarea studiilor se intoarce in Najio si pune in practica medicina occidentala. In scurt timp devine renumit, primind pacienti nu numai din Najio dar si din imprejurimi. Doctorul Hyakki avea o fata, pe nume Yae. Era o fata buna la suflet si inteligenta. La sfatul parintelui sau se casatoreste cu Ogata Koan, coleg de facultate cu acesta la clasa prof. Naka. Hyakki avea incredere in talentul ginerelui sau, prezicandu-i o cariera infloritoare. Ogata nu-i dezamageste asteptarile si isi continua studiile la Nagasaki. In acea perioada Hyakki, impreuna cu satenii din Najio au colectat bani, pentru a-l sustine la facultate. Dupa absolvire, acesta revine in Osaka si deschide o scoala Rangaku, numita Teki-juku, avand peste 100 de studenti. Yae, sotia lui Koah manifesta fata de studenti o grija materna. Atentia sa este indreptata in mod deosebit catre un student exceptional al profesorului Koah, pe nume Ito Shinzo. Aceasta ii gaseste o sotie din Najio, dar din nefericire tanara sotie moare la scurt timp. Yae ii gaseste o a doua sotie, dar si aceasta se imbolnaveste, necesitand un tratament permanent. Sfatuindu-se cu satenii din Najio, Yae ii propune lui Shinzo sa se mute impreuna cu sotia la Najio si sa deschida o scoala Rangaku in sat.
Preconizand un mare succes noii scoli Rangaku, satenii au construit o scoala mai mare. Scoala din Najio a functionat 9 ani, timp in care sute de studenti s-au perindat pe bancile acestei scoli.
Este interesant faptul ca intr-un satuc oarecare la marginea muntelui a luat amploare o scoala de medicina occidentala.
In zilele noastre, cladirea scolii nu mai exista, in schimb locuitorii au construit un monument cu inscriptia "In amintirea Academiei Rangaku Najio, resedinta Okugawa!"

Bibliografie: Discover Nishinomiya, No.10, Decembrie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu