vineri, 2 ianuarie 2009

Sento

Deoarece frigul de afara te duce cu gandul la o baie calda si un ceai fierbinte la gura sobei, m-am gandit sa scriu cateva lucruri despre un obicei japonez care este practicat si in zilele noastre, adaptat cerintelor actuale si care a fost adoptat odata cu patrunderea budismului in Japonia, in sec. al 6-lea. Conform filozofiei budiste, inainte de-a accede catre o purificare a sufletului, mai intai este necesara o purificare a trupului. Prin urmare, in temple s-au amenajat bai in scop purificator, baia devenind parte din ritualul religios. Acesta fiind punctul de plecare, de-a lungul timpului multe shogunate au continuat traditia.
In templul Todaji din Nara se mai pastreaza si in zilele noastre o astfel de baie in scop purificator.
Nu se stie cu exactitate data cand s-au infiintat baile publice, "sento" dar din scrierile datate la inceputul sec. al 17-lea, fenomenul era deja raspandit. In acea perioada, baile publice erau cu aburi (sauna) si nu erau separate in functie de sex, cum aveau sa fie mai tarziu. In perioada Showa (1926-1988) cand locuintele au inceput sa fie dotate cu bai, interesul pentru baile publice a scazut. In zilele noastre la mare cautare sunt baile cu ape termale (onsen) unde poti beneficia de tratamente estetice, masaj,etc.
Sento, loc de distractie si socializare
Sento din perioada Edo, pe langa baie avea amenajata si o camera separata pentru petrecerea timpului liber. Dupa baie, clientii jucau diverse jocuri japoneze (Igo, Shoji) sau se delectau cu ceai in compania prietenilor. Astfel, baile publice nu aveau doar rolul de-a curata trupul si de-a se relaxa, ci era si un bun prilej de socializare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu