marți, 13 ianuarie 2009

Kabutoyama

Kabutoyama ( "muntele in forma de coif"), "imbratiseaza" orasul Nishinomiya in partea de nord. Cu o inaltime de 309,2 m, muntele s-a format in urma unei eruptii vulcanice, care se estimeaza ca ar fi avut loc acum 1200 de ani. In mijlocul muntelui se afla Templul Kannon ( Zeita a Compasiunii, reprezentata sub diferite aspecte).
Legenda spune ca pe acest munte ar fi ajuns consoarta imparatului Junno (786-840) fiind in cautarea unui loc prielnic construirii unui templu. In timp ce contempla natura plina de viata, dintr-un nor purpuriu apare o zeita, care ii spune ca acolo se afla o comoara si prin urmare este cel mai potrivit loc pentru a ridica un templu. Imparateasa primeste cu bucurie sfatul zeitei si ajutata de oamenii locului, construieste templul mult dorit. Se calugareste si primeste numele de Nyoini. Studiaza Dharma (in sanscrita,"scopul vietii") din textele sacre si il roaga pe Kobo Daishi (intelept budist, zeificat) sa faca o statuie a lui Nyoirin Kannon-Zeita Atotputernica Dar cum orice fapta buna este pusa la incercare, Sorajin ("Zeul Dezlantuit") doreste sa distruga templul. Zeul se gandeste ca daca oamenii au inceput sa studieze Dharma, vor deveni mai buni si nu vor mai asculta de el. Ia infatisarea unui vultur urias si arunca flacari asupra templului. Nyoini si calugaritele sale incearca sa stinga focul cu apa pregatita pentru ceremoniile religioase, dar, flacarile lui Sorajin sunt mult mai puternice. Atunci, din piatra muntelui tasni o coloana de apa, cazand pe pamant ca o ploaie, stingand repede focul. Vazand Sorajin aceasta minune, isi zise: "Trebuie sa admit faptul ca puterea mea nu rezista in fata Dharmei!"
In urma acestui incident, Kobo Daishi le spune oamenilor ca nu trebuie sa aiba ura fata de zeii rai, pentru ca acestia se vor supara si ii va ataca. Inteleptul ii mai sfatuieste sa construiasca un templu si acestui zeu dezlantuit pentru a calma spiritul lui rau.


2 comentarii: