sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Impresii

Unul din lucrurile care ma impresioneaza in Japonia este deschiderea oamenilor catre munca voluntara. Fie ca este vorba de maturatul frunzelor din parc sau de activitati culturale, peste tot intalnesti oameni dispusi sa se faca utili, impartasind din experienta proprie fara a astepta nimic in schimb.
Un loc in care vin oameni plini de daruire si drag pentru profesia de dascal este si Asociatia Internationala din Hyogo, unde, orice strain rezident poate urma un curs gratuit de limba japoneza. Chiar daca orele de curs sunt seara si profesorii abia au terminat o zi de munca, odata inceput cursul, "trag" de fiecare minut pentru a ne explica lucruri noi. Fiecare profesor are o metodica aparte, captandu-ne atentia pana in ultimul moment. Abia acum, participand la acest curs imi dau seama cat de importanta este atitudinea profesorului fata de elevi. Imi amintesc cum in timpul scolii, la clasa depindeam de starea emotionala a profesorului. Daca aveam nenorocul ca profesorul sa fie intr-o toana proasta, toate oalele se spargeau in capul nostru, al elevilor. In alte situatii, trebuia sa ascultam ce-a mai facut pisica nu stiu carui vecin de-al profesorului, asta pana pe la jumatatea orei. De aproape un an de cand merg la acest curs din Kobe, n-am observat vreodata pe chipul profesorului ca nu ar avea chef de ora in ziua respectiva sau ca se simte rau. Este intr-adevar o arta sa-ti poti controla emotiile in fata celorlalti.
Ca o concluzie la cele de mai sus, as putea spune (daca mai era cazul) ca japonezilor nu le place sa piarda timpul. In viziunea insularilor, timpul nu inseamna intotdeauna si bani. Pentru ei, fiecare ora din zi poate fi o provocare spre cunoastere.

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. E frumos blogul tau, mi-am permis sa te adaug in lista mea de adrese favorite. Mult succes iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! Si blogul tau e plin de bunatati!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna! Sunt impresionat de ce am putut gasi pe blogul tau. Merita vizualizat si de altii. Poate facem un schimb de blogere adica eu iti pun pe blogul meu o poza reprezentativa pt blogul tau si tu la fel. Iti trimit o poza reprezentativa...
    Adresa blogului meu: http://paginadefolos.blogspot.com/
    Adresa mea de e-mail: io_conss@yahoo.com
    Da-mi un add pe mess.

    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere