miercuri, 28 ianuarie 2009

Calator prin Tara Maramuresului

Calator prin Tara Maramuresului. Asa l-am putea numi pe japonezul Kosei Miya (n. 1937, Aomori ken) care, in 1965 pasea pentru prima data pe pamant romanesc. Etnograf, pasionat de studiul folclorului balcanic, Kosei Miya reuseste dupa mai multe vizite in Romania sa surprinda particularitati ale traditiei poporului roman, pe care le face cunoscute publicului japonez.
"Rumania jin. Sake. Uta" (Romani. Bautura. Cantec) este titlul unei lucrari aparute in 2003 la editura Tokyo-Shoseki in care sunt prezentate obiceiuri de-o frumusete rara din zona Maramuresului.
Citind titlul cartii esti tentat sa crezi ca este vorba doar de un japonez care s-a oprit in prima carciuma din Romania, dar daca incepi sa dai fila cu fila, te regasesti printre randuri. Iti dai seama ca omul acesta a reusit sa patrunda in sufletul romanului si sa scoata la lumina tot ce are el mai frumos. "Cel care va ajunge sa-si poarte pasii in aceasta tara din inima Europei, care emite parca o lumina misterioasa, cu siguranta isi va dori sa revina!" spune autorul, fermecat de frumusetea locurilor. Obiceiurile de la nunta, hora din sat, sezatoarea, inmormantarea, transhumanta sunt doar cateva aspecte din viata de zi cu zi a taranilor de la munte,surprinse de autor in cele peste 100 de drumuri facute in Tara Maramuresului.
In incheiere, facand o scurta trecere in revista a momentelor petrecute in Romania si a experientei acumulate in acea perioada, autorul se intreaba: "Oare cum ar fi fost viata mea azi daca nu as fi ajuns in Romania?"
Parafrazand vorbele lui Kosei Miya, am putea sa ne intrebam si noi: Oare cum ar fi fost viata noastra azi, daca nu ne-am fi nascut romani? Cred ca am fi fost mult mai saraci spiritual.

2 comentarii:

  1. superb articolul,m-a miscat si iti multumesc ca ne aduci aminte in tara aceasta atit de indepartata ,de cit de frumos este sufletul neamului romanesc...felicitari sincere

    RăspundețiȘtergere