luni, 15 decembrie 2008

Muzeul National de Etnologie (Minpaku)- Osaka



Muzeul National de Etnologie din Osaka
Inca de la intrare am fost placut surprinsa sa vad expusa o masca din Romania, din zona Neamtului (locul meu natal!) langa masti din Bolivia, Mexico si China.
Deschis in 1977, muzeul detine 255000 de colectii adunate din intreaga lume, din care aproape 12000 sunt expuse permanent.
Binenteles ca am fost curioasa sa vad cum este reprezentata tara noastra sau mai bine zis ce au considerat japonezii reprezentativ culturii noastre. In comparatie cu alte tari sunt expuse putine obiecte, insa de departe cea mai impozanta este colectia de masti adunate din toate zonele tarii, o frumoasa colectie de oua incondeiate si o lucrare din lemn reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul. Desi este foarte frumoasa parca nu as cataloga-o ca fiind reprezentativa doar culturii noastre. Din arhiva video pusa la dispozitie de muzeu am putut vedea cum se realizeaza transhumanta si cum se face branza si mamaliga. 100% romanesc!


Japonia era reprezentata destul de slabut. Dintre casele traditionale, incaltamintea din paie de orez si samurai inflacarati atentia mi-a fost atrasa de-o expozitie de....tricouri de baseball, inscrise la cultura contemporana.

6 comentarii:

  1. Nu ma mira ca au fost atrasi de mastile romanesti, dat fiind pasiunea japonezilor pentru masti. Multe din mastile noastre seamana cu "oni".

    RăspundețiȘtergere
  2. Intre traditiile japoneze si cele romanesti este o oarecare asemanare. Ai remarcat faptul asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesat subiect... Cred ca te referi in special la credintele vechi, ramase de dinainte de crestinism, cu ritualuri pentru alungarea spiritelor rele, talismane care aduc noroc, ritualuri pentru imbunarea fortelor naturii, cultul stramosilor.

    Uite o idee de articol, cu un subiect care tie iti este mult mai accesibil decat mie, pentru ca esti deja la sursa. Cred ca multa lume ar fi interesata de o comparatie intre cele doua culturi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. bla bla bla; am locuit acolo; oamenii sint mult mai ancorati in realitatile practice decit voi, dragele mele cotcodacitoare

    RăspundețiȘtergere