duminică, 14 decembrie 2008

Templul Ebisu


In traditia japoneza Ebisu-sama este Zeul Prosperitatii, fiind si unul dintre cei 7 zei ai norocului (shichi fukujin). Patron al afacerilor si al comertului Ebisu-sama este reprezentat printr-un peste, simbol al abundentei.
"Ebessan", templul din Nishinomiya este centrul celor 3500 temple din intreaga Japonie, inchinate Zeului Ebisu. Pe tot parcursul anului sunt organizate diverse festivaluri insa cel mai renumit este festivalul "Tooka- Ebisu" care are loc in luna ianuarie. Pe 9 ian este Ajunul sarbatorii "Yoi- Ebisu", pe 10 ian are loc festivalul propriu-zis "Hon- Ebisu", iar pe 11 ian ultima zi a festivalului ,"Nokori fuku"(fericirea care dainuie). In aceste zile mii de oameni din intreaga tara vin la templu sa se roage pentru prosperitate si noroc. Reprezentantii marilor firme vin sa aduca ofrande de sake, in felul acesta asigurandu-si o "relatie" cat mai buna cu zeul.
Inca din perioada Muromachi(1520)in seara zilei de 9 ianuarie, toate portile orasului erau inchise, ramanand in liniste sub protectia zeului pana a doua zi. In zilele noastre, la aceeasi data, la miezul noptii sunt inchise toate portile templelor, fiind deschise a doua zi sub ritmul batailor de tobe. Tot atunci are loc si maratonul "Alergarea dupa noroc". La intrecere participa doar barbati, iar startul se da odata cu deschiderea portilor templului. Castigatori sunt considerati cei care ajung primii in fata templului, primii 3 clasati primind diplome, statui din lemn ale Zeului Ebisu, orez, sake si se spune ca vor fi binecuvantati pe parcursul anului de zeu.
Tot in cinstea Zeului Prosperitatii, in ultima seara a festivalului, dupa ritualul de purificare realizat la intrarea in templu, pe un ton urias se lipesc bani. Exista credinta ca, daca banii raman lipiti, persoana respectiva va avea noroc in anul respectiv.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu