marți, 5 mai 2009

Festivalul Baietilor - Tango no sekku

Pe 5 mai in Japonia are loc "Festivalul Baietilor". Daca pe 3 martie, papusile Hina au fost la mare cinste, de data aceasta, papusile "Kintaro" impreuna cu tot setul de arme si armuri in miniatura au rolul de-a readuce in prim plan curajul si eroismul samurailor de alta data. In aceasta zi, baietii se imbraca in "haori"(kimono purtat de samurai)si isi invita prietenii de joaca acasa, dand impreuna viata papusilor razboinice.
In trecut, inainte ca femeia sa fie decazuta din drepturi, pe 5 mai se sarbatorea "Ziua femeii". Luna mai fiind perioada plantarii orezului, femeile se adunau intr-o casa, numita "Casa femeilor" si se rugau pentru recolta noului an. Pentru a indeparta spirite rele care dadeau tarcoale, pe acoperisul casei se punea un steag.
Odata cu venirea samurailor la putere, data de 5 mai a fost transformata in "Ziua Baietilor", iar din 1948 guvernul a decretat aceasta zi ca sarbatoare nationala (ceea ce nu se poate spune si despre "Ziua Fetitelor").
Cu cateva zile inainte, in fiecare casa unde sunt baieti se agatata pe acoperis, in bataia vantului sau la geam (in cazul celor de la bloc) 3 crapi facuti din hartie, "Koi-nobori" (koi- crap, nobori- a urca). Unul este mare si negru si simbolizeaza tatal, altul mai mic si rosu- mama si unul si mai mic, albastru- copilul. Si cu aceasta ocazie, copii sunt serviti cu prajituri din orez.

2 comentarii:

  1. Prajituri vrem si noi, sa fim parte din aceasta sarbatoare vrem si noi, poate intr-o zi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Simona.
    Imi place cum scrii si deosebit de frumoase poze. Tine-o tot asa! Succes!

    RăspundețiȘtergere