marți, 3 martie 2009

Hina Matsuri

Pe 3 martie in Japonia se sarbatoreste "Ziua fetitelor" sau "Sarbatoarea papusilor".
Cu o luna inainte, toate raioanele de copii din magazine se imbraca in sarbatoare. La loc de cinste pe rafturi se afla altarele cu papusi. Pornind initial de la un numar fix de 15 papusi, reprezentand intreaga suita de la curte, in timp, din cauza pretului destul de ridicat, numarul "staff-ului" din set a scazut simtitor, in cele din urma preferandu-se doar etalarea imparatului si a imparatesei. Expozitia papusilor dureaza aproximativ doua saptamani, timp in care fetitele sunt vizitate de prieteni pentru a se juca impreuna cu papusile. Invitatii sunt serviti cu fructe, sushi, prajituri din orez precum si shirozake, o bautura dulce facuta din boabe de orez.



O papusa intre papusi- Cristiana chan (fetita prietenei mele Lori) la prima sarbatoare a papusilor.


Ca de fiecare data, Asociatia Internationala din Nishinomiya ne-a invitat sa pregatim impreuna un meniu specific pentru aceasta zi.
Multumindu-i Muzei chan pentru colaborarea la aceasta reteta, am sa postez meniul. Varianta facuta in Romania o puteti vedea pe site-ul Muzei chan.

Temari sushi şi oshi sushi

Ingrediente pentru orez:

300g orez de sushi
4 linguri de oţet de orez
2 linguri de zahăr
o linguriţă de sare

Se spală orezul, se strecoară şi se lasă 30 de minute. Se fierbe cu o cantitate de apă puţin mai mică decât de obicei (o măsură de orez la o măsură de apă ). După ce s-a fiert, se toarnă amestecul de oţet de orez, zahăr şi sare şi se amestecă încet, având grijă să nu se zdrobească boabele. În timp ce se amestecă, se răceşte cu un evantai de hârtie. Se împarte orezul în două părţi egale, o parte se va folosi la temari sushi, iar cealaltă la oshi sushi.

1.1 Temari sushi

Ingrediente:

40g file de ton pentru sashimi
4 bucăţi de caracatiţă
4 creveţi proaspeţi
pentru marinat: 4 linguri sake, 4 linguri de sos de soia şi 4 linguri dashi/supă
pentru garnitură: o frunză de oba, o felie de lămaie verde, pastă de wasabi, ghimbir murat
Se taie peştele în felii subţiri. Se amestecă ingredientele pentru marinat şi se pun la foc mic, până începe să fiarbă. Se ia de pe foc şi se lasă la rece. Se toarnă peste bucăţile de peşte şi se lasă la marinat 30 minute.

Se taie caracatiţa în felii subţiri. Se înfige o scobitoare pe lungimea crevetelui, pentru a nu se încovoia (dacă creveţii sunt pre-fierţi, sunt deja încovoiaţi). Se pun creveţii în apă fiartă, cu puţină sare şi se lasă la fiert un minut. După ce s-au răcit se curăţă cochilia. Se taie în felii lungi foarte subţiri.

Denumirea temari sushi vine de la “te” care înseamnă mână şi “mari” care înseamnă bile. Pe o folie de plastic se pune o felie de ton, apoi un rând de orez şi se împachetează sub forma unei bile. La fel se procedeaza înlocuind tonul cu felii de caracatiţă şi creveţi.

Se serveşte cu garnitură.

1.2 Oshi sushi

Ingrediente:

un ou
6 ciuperci shiitake mici
1 lingură de zahăr
1 lingură sos de soia
4 păstăi fasole verde
ulei
Se bate un ou cu puţin zahăr şi puţină sare şi se face o omletă foarte subţire. Se taie omleta în felii subţiri.

Se toacă mărunt ciupercile, apoi se pun la fiert la foc mic, împreună cu 100 ml apă, zahărul şi sosul de soia. Se lasa la fiert până ce se evaporă toată apa.

Se pune un sfert din cantitatea de orez într-o formă de hârtie făcută dintr-o cutie de lapte, umezită cu un amestec de mirin şi apă. Se pune deasupra jumătate din cantitatea de ciuperci, apoi încă un rând de orez. Se presează uşor ca să se aşeze bine orezul. Se scoate din formă şi se taie pe jumătate. Se aranjează deasupra fâşiile de omletă şi o păstaie de fasole verde.

Notă:
Am înlocuit tonul cu somon, mitsuba cu pătrunjel, iar ciupercile shiitake cu bureţi de fag.

2. Hamaguri no shiojiru
Ingrediente:

8 scoici (hamaguri)
o bucată kelp (un pătrat de 6 cm)
2 linguri sake
o lingură sos de soia
sare
câteva frunze de mitsuba
Se pun scoicile în apă cu puţină sare şi se lasă 10-15 minute. Se freacă bine fiecare scoică în parte sub un jet de apă rece. Se toarnă într-o oală 3 căni cu apă, se adaugă bucata de kelp şi scoicile şi se pune la fiert pe foc mediu. Se lasă să fiarbă câteva minute până ce scoicile se deschid.

Se ia de pe foc, se scot scoicile şi se pun în două boluri. Se strecoară supa printr-o strecurătoare fină. Se adaugă sake-ul, sosul de soia şi sarea şi se pune din nou pe foc, până începe să fiarbă. Se toarnă supa fierbinte peste scoici şi se serveşte caldă, cu mitsuba tocată presărată deasupra.


Notă:
Pentru că în Romania nu se găsesc anumite ingrediente, se poate înlocui kelp-ul cu concentrat de legume şi mitsuba cu pătrunjel.

3. Chawan mushi
Ingrediente:

50g piept de pui dezosat
1/2 linguriţă sos de soia
1/2 linguriţă sake
2 ciuperci mari shiitake
8 frunze mitsuba
4 felii subţiri de peşte fiert la aburi
Ingrediente pentru crema de ou:

2 ouă
2 căni de dashi
1/4 linguriţă sare
2 linguriţe sos de soia
Se înlătură grăsimea şi pielea de pe pieptul de pui şi se taie carnea în cubuleţe mici. Se toarnă 1/2 linguriţă sos de soia şi 1/2 linguriţă sake peste carnea de pui şi se lasă 10 de minute la marinat. Se spală ciupercile, se păstrează doar pălăriile, care se taie în patru.

Se pun la fiert pe foc mic 2 căni de dashi, 1/4 linguriţă sare şi 2 linguriţe sos de soia şi se lasă până începe să fiarbă. Se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească. Se bat uşor cele două ouă, fără să facă spumă. Se adaugă supa de mai sus şi se amestecă bine. Se bate bine cu un mixer până se omogenizează. Se curăţă cu o spatulă eventualele porţiuni de spumă.

Se împart în patru părţi egale carnea de pui, ciupercile şi peştele şi se pun în patru ceşti. Se toarnă crema de ou, având grijă să nu fie umplute până sus. Se acoperă cu o bucată de pânză udă şi se pun la aburi puternici timp de 2 minute. Se reduce temperatura şi se lasă să fiarbă la aburi 15-20 de minute. Se verifică cu o scobitoare dacă este gata. Se serveşte cu garnitură de mitsuba.

Notă:
Se poate înlocui dashi cu apă, mitsuba cu pătrunjel şi ciupercile shiitake cu bureţi de fag.




Ichigo parfait (parfait de căpşuni)
Ingrediente:

100g căpşuni
1,5 linguri de zahăr
îngheţată de vanilie
cornflakes
Se taie căpşunii în 4 bucăţi, pe lungime, se acoperă cu zahăr şi se lasă 5 minute. Se pun în cuptorul cu microunde timp de 3 minute, se lasă apoi să se răcească, iar după aceea se pun în frigider.
Se aşează un strat de cornflakes pe fundul bolului, deasupra se pune îngheţata de vanilie şi se ornează cu căpşuni.

3 comentarii:

  1. Foarte frumos display-ul, mai ales papusica vie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place mult acest blog ^@^
    poti face si un subiect despre tofu ,laptele de tofu.ceaiul verde ?
    tare mult ma r interesa stiu ca in japonia sunt foarte des folosite.
    ms mult
    pupicei dulci
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Claudia!
    O sa ma gandesc si la subiectele propuse de tine. Te mai astept pe aici!

    RăspundețiȘtergere