marți, 3 februarie 2009

Setsubun

Imediat dupa Anul Nou, cand iarna inca nu si-a spus ultimul cuvant, la japonezi incep deja pregatirile de primavara. Conform calendarului vechi, 4 februarie este considerata a fi prima zi de primavara(Risshun).
In ajunul primaverii(Setsubun), cand anotimpurile se intrepatrund si se duce un adevărat război între forţele malefice şi cele benefice ale naturii, omul face front comun cu natura, prin practicarea unor ritualuri de alungare a fortelor raului.
Unul dintre aceste ritualuri este si Mamemaki(Imprastierea boabelor de soia). Stapanul casei arunca boabe de soia prajita la intrarea in casa, rostind urarea "oni wa soto, fuku wa uchi" (diavolii afara, norocul in casa). In zilele noastre, in unele locuri, din motive mai mult sau mai putin practice( se curata mai usor de pe jos, sunt mai bune la gust, etc.) boabele de soia au fost inlocuite cu alune de pamant(rakkasei). Dupa ce ce se arunca boabele pe jos, se strang si se mananca (pot fi mancate si alte boabe pregatite dinainte), singura conditie fiind ca numarul boabelor sa fie egal cu varsta celui care le consuma. Se spune ca, boabele de soia mancate in aceasta zi,asigura sanatatea in noul an.
Un alt obicei practicat cu aceasta ocazie,in zona Kansai(Osaka) este "Makizushi"(rulouri de sushi). Acest obicei consta in a manca un sushi intreg, fara a scoate nici un cuvant. Nici directia in care te asezi sa mananci makizushi nu trebuie sa fie intamplatoare. In fiecare an directia se schimba in functie de locul in care se afla Zeul Anului(toshitokujin). Pozitia zeului se schimba de la an la an, in functie de zodiacul chinezesc. Anul acesta directia in care se spune ca ar fi zeul este in partea de Est.
In zona Kanto(Tokyo)in aceasta zi, se pun crengi de hiiragi in care se infing sardine fripte, crezandu-se ca mirosul urat al sardinelor va indeparta demonii.

5 comentarii:

  1. Eu stiam ca se arunca cu boabe de soia prajite. Referitor la alune, interesant cum se schimba obiceiurile in vremurile moderne.

    Am mai intalnit si o alta varianta, numarul boabelor sa fie egal cu varsta celui care le consuma plus unu. S-ar putea sa fie variatii de la o zona la alta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Muza-chan! Multumesc pentru comentariu. Dupa cum poti observa am modificat boabele de fasole cu cele de soia. Ad. lit. cuvantul mame inseamna fasole. Desi fiecare sortiment de fasole are cate o denumire, japonezii la toate le zic mame. Dar asa cum ai specificat tu, cu aceasta ocazie sunt folosite boabele de soia, din care se face tofu. In ceea ce priveste numarul boabelor, eu m-am documentat de pe site-ul orasului Nishinomiya. Este posibil ca in alte zone obiceiul sa fie altul. Merita facuta o investigatie amanuntita.
    In legatura cu ultimul mesaj am sa-ti scriu pe email.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bonjur Simona,

    Te invit pe portalul Bucuresti-Tokyo 2.0 (http://bucuresti-tokyo.ning.com/) si n-ar fi rau sa facem si schumb de link-uri.

    Pe curand,

    -- Geo

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc de invitatie Geo! Am sa trec link-ul tau la "Site-uri de legatura"
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere