In acest week end a fost sarbatoarea osake-ului (alcool din orez).S-au adus la templul Ebisu ofrande din osake-ul obtinut din recolta de orez de anul acesta. Cum era de asteptat, inca de la prima ora s-au instalat tonetele cu produse, in general alimentare, dar si cosmetice obtinute din orez. Mirosuri imbietoare veneau din toate partile, nestiind unde sa te opresti si ce sa gusti mai intai. Impreuna cu alti voluntari de la NIA am avut un stand cu dulciuri si racoritoare adunate din intreaga lume. Scopul in sine nu era de-a face un ban din vanzari ci de-a informa oamenii despre activitatile care se desfasoara in cadrul asociatiei si bineinteles de-a atrage sponsori. Atractia principala a fost concursul de bere, "kiki biru" ("kiki" in limba japoneza inseamna "a auzi". Prin urmare, la japonezi nu se gusta berea ci se se asculta!). In urma degustarii, trebuia sa ghicesti cel putin 3 branduri de bere din cele 7 expuse. Daca ar fi fost branduri japoneze, probabil ca nu ar fi fost o problema ptr amatorii de bere, problema era ca erau adunate sticle din diverse zone ale globului. Cu toate ca la prima vedere parea imposibil sa deosebesti macar o sticla, au fost persoane care le-au ghicit pe toate 7. Inca o data s-a confirmat faptul ca japonezii sunt mari bautori de bere. Premiul consta intr-o sticla de bere la alegere.
Dupa terminarea programului de lucru, am avut sansa sa cunosc o japoneza care face parte din grupul de voluntari care se ocupa cu programul "home stay" din Nishinomiya. Studentii bursieri sunt luati in week end de japonezi acasa, pentru a vedea la fata locului cum traieste o familie japoneza. Asadar, am avut pentru cateva ore un ghid in masura sa-mi explice provenienta marfurilor care erau expuse in bazar si alte aspecte legate de traditia japonezilor. Asa am putut afla cum osake-ul este foarte bun in tratamentele cosmetice. Pe langa alte creme si lotiuni, nu m-am putut abtine sa nu iau "Ofuro zake", alcool (15 grade) care se pune in apa de baie. Este adevarat ca mirosi cateva ore ca si cum ai fi baut o zi intreaga, dar dupa 20 de minute de stat in cada, pielea devine foarte catifelata. Si uite-asa am mai descoperit un secret al frumusetii femeilor japoneze! Printre alte obiecte deosebite vazute in bazar au mai fost si lumanarile pictate la fata locului.
A doua zi desi a plouat, templul a fost luat cu asalt de la primele ore. De data aceasta fiecare isi lua de mancare si se aseza la masa cu umbrela in cap. Interesanta mentalitatea japonezului. Desi ar fi putut manca lejer la un restaurant, statea la cozi interminabile pentru o farfurie de taitei (gustosi cei drept!) in ploaie. Se pare ca satisfactia e mult prea mare. La plecare, in statia de metrou am urmarit un spectacol "rakugo"(povestiri comice).