sâmbătă, 21 februarie 2009

Leapsa

A ajuns si la mine leapsa "Adevarat sau Fals", primita de la MONONOKE-KITCHEN.
Aceasta leapsa presupune sa fac 7 afirmatii adevarate si 7 false despre mine. Problema este ca nu stiu daca trebuie sa le scriu in ordine sau sa le amestec. Cred ca am sa le combin putin ca sa fie mai interesant.
1 Am fost in America.
2 Imi plac florile.
3 Cant la chitara.
4 Locuiesc in Japonia.
5 Sunt vegetariana.
6 Cresc animale in casa.
7 Imi place sa fac drumetii.
8 Imi place sa gatesc.
9 Stiu sa crosetez.
10 Am copii.
11 Imi plac filmele.
12 Am multi prieteni.
13 Sunt gurmanda.
14 Nu am masina.

Dau mai departe Leapsa Danielei( http://daniela-hranavie.blogspot.com/)

marți, 17 februarie 2009

Nishinomiya International Exchange Day

Duminica, la Asociatia Internationala din Nishinomiya, straini din toate colturile lumii s-au adunat, incercand sa faca cunoscuta macar o particica din cultura tarii de provenienta. La programul la care am participat si eu ca reprezentanta a Romaniei a trebuit sa pregatesc o ciorba romaneasca. Fiind primul an cand Romania a fost reprezentata la acest eveniment s-au adunat destul de multi curiosi ca sa afle cateva lucruri despre Romania si sa guste mancare romaneasca. Le-am vorbit putin despre traditiie noastre si le-am dat reteta ciorbitei. Le-a placut tare mult si m-au intrebat daca sunt restaurante romanesti in Japonia.
Din fericire, nu am fost singura reprezentanta a Romaniei la eveniment. In timp ce-mi asteptam randul la prezentare, am mers sa ma delectez cu un ceai japonez pregatit dupa regulile Chanoyu (Ceremonia Ceaiului). Am descoperit cu o deoebita placere ca langa mine era asezata o romanca, studenta in Kobe (ce mica e Lumea!). Ea participa ca invitata din partea Japoniei pentru a imbraca kimonoul. Nu stiam nici una dintre noi de prezenta celeilalte desi colaboram cu aceeasi asociatie. Ne-am bucurat de intalnirea "intamplatoare" si ne-am sustinut reciproc pe tot parcursul programului.


vineri, 13 februarie 2009

Ziua Indragostitilor in Japonia

Pe 14 februarie si in Japonia se sarbatoreste Valentine's Day. Cum era de asteptat din partea japonezilor, mesteri desavarsiti in a prelua obiceiuri si traditii din alte culturi, au adoptat si aceasta sarbatoare, personalizand-o, incat sa para "de-a casei".
De Valentine's Day in Japonia doar barbatii primesc ciocolata, urmand ca pe 14 martie( White Day)femeile sa primeasca din partea barbatilor cadouri. (E de la sine inteles ca o femeie nu s-ar multumi doar cu ciocolata.:))
In aceasta zi, femeile nu ofera ciocolata doar partenerului, ci la toti barbatii cu care colaboreaza. In comert se pot distinge doua tipuri de ciocolata: honmei cyoko(ciocolata favorita) si giri cyoko (ciocolata din obligatie). Honmei cyoko se ofera partenerului si de obicei este sub forma de inimiora, iar giri cyoko este ambalata mai simplu si are un pret mai mic la vanzare.
Va doresc un Valentine's Day plin de iubire oriunde v-ati afla!

sâmbătă, 7 februarie 2009

La Zoo

Astazi am mers la Parcul Zoologic din Kobe. Razele caldute ale soarelui au facut ca toate animalele sa fie intr-o dispozitie buna si sa iasa la fotografiat. Nu m-am putut abtine si le-am facut cateva comentarii.






Pasarea maiastra!










nya, nya (pis, pis)





Nu ma mai uit la voi!


Pun eu laba pe voi intr-o zi!


Scuzati deranjul, dar azi am chef de joaca!


Un whisky la baiatu !


Vreau acasa!


Daca ma gandesc eu mai bine...!


Ce-am facut eu oare azi?


Iar ma barfesc aia!


Nu stiu ce-or fi vazut la mine!


Imi fac siesta!


1,2,3...Ah, iar trebuie sa o iau de la capat!

marți, 3 februarie 2009

Setsubun

Imediat dupa Anul Nou, cand iarna inca nu si-a spus ultimul cuvant, la japonezi incep deja pregatirile de primavara. Conform calendarului vechi, 4 februarie este considerata a fi prima zi de primavara(Risshun).
In ajunul primaverii(Setsubun), cand anotimpurile se intrepatrund si se duce un adevărat război între forţele malefice şi cele benefice ale naturii, omul face front comun cu natura, prin practicarea unor ritualuri de alungare a fortelor raului.
Unul dintre aceste ritualuri este si Mamemaki(Imprastierea boabelor de soia). Stapanul casei arunca boabe de soia prajita la intrarea in casa, rostind urarea "oni wa soto, fuku wa uchi" (diavolii afara, norocul in casa). In zilele noastre, in unele locuri, din motive mai mult sau mai putin practice( se curata mai usor de pe jos, sunt mai bune la gust, etc.) boabele de soia au fost inlocuite cu alune de pamant(rakkasei). Dupa ce ce se arunca boabele pe jos, se strang si se mananca (pot fi mancate si alte boabe pregatite dinainte), singura conditie fiind ca numarul boabelor sa fie egal cu varsta celui care le consuma. Se spune ca, boabele de soia mancate in aceasta zi,asigura sanatatea in noul an.
Un alt obicei practicat cu aceasta ocazie,in zona Kansai(Osaka) este "Makizushi"(rulouri de sushi). Acest obicei consta in a manca un sushi intreg, fara a scoate nici un cuvant. Nici directia in care te asezi sa mananci makizushi nu trebuie sa fie intamplatoare. In fiecare an directia se schimba in functie de locul in care se afla Zeul Anului(toshitokujin). Pozitia zeului se schimba de la an la an, in functie de zodiacul chinezesc. Anul acesta directia in care se spune ca ar fi zeul este in partea de Est.
In zona Kanto(Tokyo)in aceasta zi, se pun crengi de hiiragi in care se infing sardine fripte, crezandu-se ca mirosul urat al sardinelor va indeparta demonii.