duminică, 28 decembrie 2008

Nengajyo

Nengajyo sunt carti postale trimise de Anul Nou in Japonia. Cu aceasta ocazie sunt exprimate sentimentele de recunostinta fata de prieteni, rude si in mod special fata de persoanele cu care s-a colaborat in interes de serviciu in cursul anului.
Anul acesta se preconizeaza expedierea a cca 4 miliarde de carti postale, ceea ce inseamna in jur de 30 de carti postale de persoana.
Traditia cartilor postale de Anul Nou
Fenomenul cartilor postale a aparut in Japonia inca din perioada Edo, cand sistemul de mesagerie rapida intra in functiune. In anul 1871(Meiji anul 4) sistemul de mesagerie este imbunatatit si trimisul cartilor postale cu ocazia Anului Nou ia amploare. In 1899 (Meiji anul 32) este adoptat un sistem special de expediere. Acest sistem prevede expedierea cartilor postale la jumatatea lunii decembrie, acestea urmand a ajunge la destinatar exact pe data de 1 Ianuarie sau in cazuri exceptionale avand data postei 1 Ianuarie. Este de remarcat cum acest sistem de expediere cu data fixa dateaza de acum 100 de ani.
Carti postale de Anul Nou cu numere de loterie
Este inventia unui locuitor din Kyoto caruia i-a venit ideea de a transforma trimisul cartilor postale de Anul Nou intr-un joc cu premii. Astfel, in iunie 1949 (Showa anul 24)se aproba de catre Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor inscrierea pe cartile postale trimise de Anul Nou un numar de loterie, extragerea avand loc la in primele zile ale anului. Daca la inceput premiile constau in obiecte de imbracaminte sau dulciuri, in prezent sunt oferite ca premiu excursii in strainatate sau aparatura electronica:).

Un comentariu: